Zastosowanie

Ekstrakcja w operacjach spożywczych
Wydajna ekstrakcja w operacjach spożywczych jest bardzo ważna dla zapewnienia czystego środowiska pracy. Kurz rozprzestrzeniający się swobodnie w linii produkcyjnej może być źródłem zanieczyszczeń i bakterii, które są całkowicie niepożądane w produkcji żywności. Osady pyłu spożywczego w rogach linii mogą stworzyć środowisko wybuchowe, a tym samym niebezpieczne dla pracowników produkcyjnych. Główne zastosowania odsysania pyłu spożywczego to odsysanie pyłu cukrowego, odsysanie mąki, odsysanie przy produkcji przypraw, odsysanie opakowań produktów. Najczęstszym zastosowaniem ekstrakcji w operacjach spożywczych jest odciąganie punktów ważenia materiału i zasobników mieszanki.

Centralne odsysanie pyłu spożywczego
Jedna jednostka centralna i filtrująca służy do centralnego odsysania pyłu spożywczego i jest połączona z poszczególnymi punktami odpylania systemem centralnej rury wyciągowej. Rury ssące są specyficzne w produkcji żywności, ponieważ duży nacisk kładzie się na możliwości regularnego czyszczenia i dezynfekcji. Preferujemy rurociągi ze stali nierdzewnej z szybkozłączami. Pył spożywczy jest silnie wybuchowy, głównie pył cukrowy i mączny. Dlatego centralny układ wydechowy musi być wyposażony w elementy zabezpieczające, które zwalniają i zapobiegają przeniesieniu wybuchu. Filtry, które stykają się z produktem, który jest dalej używany w procesie produkcyjnym, są wykonane z certyfikowanego materiału do stosowania w przemyśle spożywczym, łącznie z materiałem filtracyjnym i uszczelkami.

Aspiracja tras transportu zboża
Do zasysania ziarna, wysiewu i transportu złomu stosujemy filtry miejscowo – punktowe. Za pomocą filtrów punktowych odsysane są redlery, przenośniki ślimakowe i elewatory. Jest to system filtracji, w którym odsysany pył jest zawracany na ścieżkę transportu materiału. Filtry te nie są przeznaczone do oddzielania pyłu od transportowanego produktu, a jedynie do odkurzania drogi transportu. Filtr punktowy utrzymuje podciśnienie w przenośniku, dzięki czemu powietrze jest zasysane do wnętrza pomieszczenia, co zapobiega rozprzestrzenianiu się pyłu na powierzchnię hali produkcyjnej. Produkujemy filtry punktowe G&G Local JET w wykonaniu poziomym do redlerów odpylających i przenośników ślimakowych oraz w wykonaniu pionowym do elewatorów odpylających. Wydajność małych filtrów lokalnych wynosi od 900 m3/h do 7000 m3/h.

Popracujmy razem
Jeżeli planują Państwo przebudowę aspiracji szlaków transportowych lub wykonanie odsysania pyłu spożywczego, proponujemy Państwu współpracę przy tworzeniu opracowań, dokumentacji projektowej, produkcji technologii filtracji oraz kompleksowej realizacji instalacji odpylania. Będzie nam miło, jeśli się z nami skontaktujesz.